Collectie

Ruim 200.000 objecten telt de collectie van het Universiteitsmuseum. Een uiteenlopende verzameling: van opgezette dieren en skeletten tot natuurwetenschappelijke instrumenten en van wasmoulages uit het geneeskundig onderwijs tot fossiele schelpen uit de paleontologische collectie.

Objecten die allemaal gebruikt zijn ten behoeve van het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs van de Universiteit Utrecht en allemaal een bijzonder verhaal vertellen.

Psychrometer volgens August

Identificatie

Psychrometer volgens August
W-83
Een psychrometer meet de relative luchtvochtigheid met behulp van een temperatuurmeting van een droge en een natte thermometer. Op een houten statief zijn naast elkaar twee thermometers bevestigd, voorzien van een papieren schaal, met verdelingen van -30 (0.2) 49°R tot 48°R (droge bol). Bovenaan het statief is een klein waterreservoir bevestigd, hiervan loopt een dunne kous naar een dun lapje, dat om één van de thermometerbollen bevestigd is. Daardoor wordt het lapje vochtig gehouden en door de verdamping van het water het reservoir afgekoeld. Uit de twee standen van de beide thermometers kan men met behulp van tabellen de relatieve vochtigheidstoestand van de lucht bepalen.

Vervaardiging