Collectie

Ruim 200.000 objecten telt de collectie van het Universiteitsmuseum. Een uiteenlopende verzameling: van opgezette dieren en skeletten tot natuurwetenschappelijke instrumenten en van wasmoulages uit het geneeskundig onderwijs tot fossiele schelpen uit de paleontologische collectie.

Objecten die allemaal gebruikt zijn ten behoeve van het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs van de Universiteit Utrecht en allemaal een bijzonder verhaal vertellen.

Verdampingsmeter volgens Leslie

Identificatie

Verdampingsmeter volgens Leslie
W-85
De verdampingsmeter (atmometer) van Leslie bestaat uit een verdeelde glazen buis, die van boven door een koperen schroefdop en van onderen door een poreuze cilinder van ongeglazuurd aardewerk is afgesloten. Het toestel wordt, met water gevuld, in de ruimte gebracht waarvan men de vochtigheidstoestand wil meten. Het water dringt door de poreuze wand van de aardewerken cilinder naar buiten en verdampt daar des te sneller, naarmate de ruimte droger is. Uit de snelheid waarmee het water in de buis daalt, kan een conclusie over de vochtigheid van de lucht getrokken worden.