Collectie

Ruim 200.000 objecten telt de collectie van het Universiteitsmuseum. Een uiteenlopende verzameling: van opgezette dieren en skeletten tot natuurwetenschappelijke instrumenten en van wasmoulages uit het geneeskundig onderwijs tot fossiele schelpen uit de paleontologische collectie.

Objecten die allemaal gebruikt zijn ten behoeve van het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs van de Universiteit Utrecht en allemaal een bijzonder verhaal vertellen.

Florentijns wonderglas

Identificatie

Florentijns wonderglas
W-94
Een zogenaamd Florentijns wonderglas is een luchtthermometer. Het bestaat uit een kunstig versierd langgerekt peervormig vat van ongeveer 34 cm lang. Van onderen loopt zijbuis recht omhoog. Deze is met enkele glasdruppels in zeven delen verdeeld. Worden het vat en de zijbuis gedeeltelijk met water gevuld, dan zal door de uitzetting van de lucht bij temperatuurstijging het water in de zijbuis stijgen, bij temperatuurdaling zakken. De barometerstand heeft ook enige invloed op de stand van het water in de zijbuis. Bij zeer warm weer loopt het water uit de buis over, dat voorspelde onweer, vandaar dat dit 'wonderglas' ook wel 'donderglas' heette.